Vogeltelling op de Kampina: Jan Albert Hellings deelt nieuws over vogelstand

01 feb , 19:41 Nieuws
image 18 674486d6c56b5

Vogeltelling op de Kampina: Jan Albert Hellings deelt nieuws over vogelstand

Het tellen van vogels is niet alleen een leuke hobby, het is ook een belangrijke indicator voor de stand van de natuur. Bij de Vogelwerkgroep Boxtel op de Kampina wordt jaarlijks veel tijd en energie gestoken in het tellen van vogels. Vogelteller Jan Albert Hellings heeft zowel goed als slecht nieuws te delen.

Vogels spotten met ogen en oren

Volgens Jan Albert Hellings, lid van de vogelwerkgroep op de Kampina, is vogels tellen meer dan alleen met je ogen kijken. Het is ook luisteren naar vogelgezang. Het beste moment om vogels te tellen op basis van hun gezang is in de vroege ochtend, een uur voor zonsopgang. Na twee uur worden ze weer stiller. Ook in een later stadium, wanneer het blad aan de bomen zit, wordt er voornamelijk op basis van geluid geteld.

Vogeltelling in het Groot Vak

De leden van de vogelwerkgroep zijn binnenkort weer klaar om te tellen. In 2024 werd er geteld in het deelgebied het Groot Vak in de Kampina. Dit gebied van 134 hectare aan de Boxtelse kant van de Huisvennen wordt gemonitord vanwege de broedvogels die een indicatie geven van de natuurlijke staat.

Trends in vogelpopulaties

De tellingen worden uitgevoerd op basis van een lijst van SOVON Vogelonderzoek Nederland. Door trends te vergelijken met eerdere tellingen in 2012 en 2018, kunnen verschuivingen in vogelpopulaties worden waargenomen. Bepaalde trends, zoals de verschuivingen van de grote zilverreiger en de middelste bonte specht, worden toegeschreven aan klimaatverandering.

Positieve en negatieve ontwikkelingen

Opvallende ontwikkelingen in de Kampina zijn onder andere de toename van de appelvink, bonte vliegenvanger en boomkruiper, dankzij het ouder worden van het bos. Echter, de dodaars, een schuwe vogel, ondervindt problemen door menselijke verstoring. Aanpassingen in de natuur, zoals het kappen van bomen achter het Kogelvangersven, kunnen positieve effecten hebben op de biodiversiteit.

Conclusie en oproep

Hoewel het totale aantal vogels ongeveer gelijk blijft, zijn er aanzienlijke veranderingen in soorten over de jaren. Het bijhouden van vogeltellingen is essentieel om trends in kaart te brengen, maar vaak zijn er te weinig mensen om dit te doen. Hulp van vrijwilligers is daarom van harte welkom, en ervaring is niet vereist. Iedereen kan leren om vogels te tellen en zo een bijdrage te leveren aan de natuur.