Recente gegevens van het Kadaster en klimaatsubsidieverstrekker RVO wijzen uit dat maar liefst een derde van de woningen in Boxtel slecht geïsoleerd is. Dit komt neer op meer dan 3000 huizen die onvoldoende bescherming bieden tegen energieverlies.
Opvallend is dat bij eengezinswoningen één op de drie gevallen kampt met slechte isolatie, terwijl dit bij appartementen één op de vier woningen betreft. Daarentegen geniet één op de negen huizen in Boxtel van goede isolatie, terwijl de overige woningen als 'redelijk' worden gecategoriseerd.
De focus ligt voornamelijk op de buitenmuurisolatie, aangezien de kwaliteit hiervan het meest nauwkeurig bekend is. Deze kwaliteit wordt bepaald aan de hand van het energielabel van elke woning of het bouwjaar indien het energielabel ontbreekt. Oudere woningen zonder label worden niet meegenomen in de analyse, wat ongeveer een derde van de totale Boxtelse woningvoorraad betreft.
Uit de verstrekte subsidies blijkt dat gevelisolatie niet veelvuldig wordt toegepast door woningeigenaren in Boxtel. Het afgelopen jaar is er slechts 5470 vierkante meter aan gevel geïsoleerd met subsidie, wat overeenkomt met ongeveer 61 geïsoleerde gevels. De RVO heeft hierbij een subsidiebedrag van 40.973 euro uitgekeerd.
Het isoleren van buitengevels blijkt minder aantrekkelijk te zijn in vergelijking met het vervangen van ramen of het isoleren van vloeren en daken. Een van de redenen hiervoor is de vereiste omgevingsvergunning, die in sommige gevallen kan worden geweigerd, met name bij monumentale panden en beschermde stadsgezichten. Daarnaast brengt gevelisolatie kosten met zich mee, variërend tussen 9000 en 30.000 euro, inclusief subsidie.
Ondanks de mogelijke obstakels levert gevelisolatie aanzienlijke besparingen op. Gemiddeld kan een hoekwoning jaarlijks 530 kubieke meter gas besparen, wat neerkomt op circa 750 euro. In Boxtel verbruikt een gemiddelde hoekwoning, ongeacht de isolatie, zo'n 980 kubieke meter gas per jaar.