In het jaar 2022 moesten in Boxtel vijftien personen worden opgenomen in het ziekenhuis vanwege nierfalen, zo blijkt uit de recente gegevens van het CBS. Dit aantal wijst op een alarmerende situatie van nierschade in de gemeente.
Nierschade kan ernstige gevolgen hebben voor het dagelijks leven, met symptomen variërend van bloedarmoede en hoge bloeddruk tot vermoeidheid en vruchtbaarheidsproblemen. Wereldwijd wordt op Wereldnierdag aandacht gevraagd voor het belang van gezonde nieren in het behoud van een gezonde levensstijl. Gezonde nieren filteren afvalstoffen uit het bloed en spelen een cruciale rol bij het handhaven van de bloeddruk en de aanmaak van essentiële hormonen.
Chronische nierschade treft naar schatting 1,8 miljoen Nederlanders, en dit aantal groeit jaarlijks met ongeveer 2000 nieuwe gevallen. De Nierstichting waarschuwt voor de schadelijke effecten van een zoutrijk dieet, voornamelijk afkomstig uit bewerkte voedingsmiddelen. Het voorkomen van nierschade is cruciaal, aangezien het vaak onomkeerbaar en niet te genezen is.
Naast Boxtel worden in de regio Noordoost-Noord-Brabant helaas 87 sterfgevallen gerapporteerd als gevolg van nier- en urinewegaandoeningen. Het aantal doden door nierziekten in deze regio ligt relatief hoger dan het landelijk gemiddelde, waardoor nierschade dringend aandacht behoeft.
Vergelijkbare gemeenten op het gebied van gezondheid en leefstijl met Boxtel zijn: Hillegom, Heemskerk, Doetinchem, Meppel, Noordwijk, Velsen, Apeldoorn, Ameland, Stichtse Vecht, Goes, Súdwest-Fryslân, Oss, Waadhoeke, Oldenzaal en Sliedrecht.