De huisvesting van statushouders in Boxtel heeft in 2022 tot opmerkelijke veranderingen geleid. Van de 315 sociale huurwoningen die vrijgekomen zijn, zijn ongeveer 25 toegewezen aan statushouders. Dit vertegenwoordigt 8% van alle vrijgekomen sociale huurwoningen in de gemeente, zo blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek en onderzoeksbureau ABF.
In 2022 is het aantal sociale huurwoningen dat naar statushouders in Boxtel ging, gestegen tot een record van 25. In voorgaande jaren waren dat er telkens ongeveer 20. De stijging in 2022 wijst op een significante verandering in de huisvestingssituatie van statushouders in de gemeente.
De huisvesting van statushouders blijft een heet hangijzer in de politiek, met tegenstrijdige signalen vanuit het kabinet. Zo biedt Asielminister Faber gemeenten financiële ondersteuning voor het huisvesten van statushouders, in afwachting van de 'sobere doorstroomlocaties'. Tegelijkertijd heeft zijn collega Keijzer, verantwoordelijk voor Volkshuisvesting, een wetsvoorstel ingediend dat gemeenten zou verbieden om voorrang te geven aan statushouders bij de verdeling van sociale huurwoningen.
Er blijven echter uitdagingen bestaan in de huisvesting van statushouders. Veel statushouders verblijven nog in asielzoekerscentra, wat knelpunten veroorzaakt in de hele keten. Boxtel en andere gemeenten worden geconfronteerd met het behalen van de huisvestingsdoelstellingen die het ministerie heeft gesteld. De gemeente Boxtel moet in de eerste helft van dit jaar voor 68 statushouders huisvesting regelen, waarvan er in januari en februari al dertien zijn gehuisvest, aldus cijfers van opvangorganisatie COA.
De complexiteit en urgentie van het huisvesten van statushouders creëren een uitdagend politiek landschap waarin gemeenten en woningcorporaties geconfronteerd worden met diverse belangen en voorschriften.