In verschillende niet-westerse culturen wordt dementie nog vaak gezien als een vloek of straf van God. Dit onbegrip wordt toegeschreven aan een gebrek aan kennis over de ziekte bij oudere migranten en hun families. Om dit taboe te doorbreken, heeft Alzheimer Nederland een bijzonder initiatief genomen: de organisatie van twaalf 'Alzheimer Iftars' waaronder een in Boxtel.
Salih Turker, programmacoördinator Cultuursensitief werken bij Alzheimer Nederland, benadrukt het heersende taboe in Turkse en Marokkaanse migrantenfamilies met betrekking tot dementie. Om dit taboe te doorbreken en bewustzijn te creëren, worden speciale 'Alzheimer Iftars' georganiseerd.
Er bestaan diverse opvattingen over dementie binnen deze culturen. Sommigen zien het als een natuurlijk verouderingsproces, terwijl anderen het ervaren als een negatieve gebeurtenis, zoals een vloek of straf van God. Het bespreekbaar maken van deze ziekte blijft moeilijk vanwege schaamte en culturele overtuigingen.
Alzheimer Nederland tracht door middel van de Alzheimer Iftars kennis en begrip over dementie te vergroten. Deze bijeenkomsten geven ouderen en hun families de gelegenheid om herinneringen op te halen en ervaringen te delen. Daarnaast spelen tolken een cruciale rol, gezien de taalbarrières die vaak aanwezig zijn.
Het aantal ouderen met een migratieachtergrond dat dementie ontwikkelt, groeit snel. Echter, de herkenning van de ziekte en toegang tot zorg blijven uitdagingen door taalbarrières en culturele obstakels.
Op 20 maart zal een van de Alzheimer Iftars plaatsvinden in Het Wereldhuis, Achterberghstraat 18, Boxtel. Aanmelden voor dit evenement kan via de website van Alzheimer Nederland.