Uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat eind 2023, voor het vierde jaar op rij, het aantal inwoners van Boxtel tussen de 15 en 75 jaar zonder werk is gedaald. Er zijn nu 4700 mensen die al minstens vier jaar geen werk hebben, wat lager is dan voorgaande jaren.
Het huidige percentage langdurig werklozen in Boxtel ligt onder het landelijk gemiddelde van 19,6 procent, met slechts 18,1 procent van de inwoners zonder werk voor een lange periode.
Niet alle langdurig werklozen in Boxtel zijn actief op zoek naar werk. Sommigen kiezen ervoor om mantelzorger te zijn, voor hun kinderen te zorgen, zijn al gepensioneerd, hebben gezondheidsproblemen of zijn druk bezig met studie.
Volgens hoogleraar Jouke van Dijk hebben regio's zoals oostelijk Groningen en zuidelijk Limburg relatief meer langdurig werklozen vanwege gezondheidskwesties, lage opleidingsniveaus en armoedesituaties.
De afstand tot de arbeidsmarkt neemt toe naarmate men langer buiten het arbeidsproces staat. In Boxtel waren er eind 2023 6100 inwoners die minstens een jaar niet hadden gewerkt, waarvan een deel een WW-uitkering heeft. Er zijn ook 430 bijstandsgerechtigden die regelmatig moeten solliciteren.
Individuele begeleiding speelt een cruciale rol bij het begeleiden van langdurig werklozen terug naar de arbeidsmarkt. Het betrekken van jongeren bij stages en banen, en het overtuigen van ouders over de kansen van hun kinderen zijn essentiële stappen.
Opmerkelijk is dat in Boxtel 14.100 inwoners al meer dan vier jaar werk hebben, wat hoger is dan het landelijk gemiddelde. De werkgelegenheid in deze regio is de afgelopen jaren gestaag gegroeid.