Eerste Multiculturele walking football-festival een feit

Foto:

-PERSBERICHT-

donderdag 13 september 2018

Op donderdag 27 september, tijdens de Week tegen Eenzaamheid en in de Nationale Sportweek, komen diverse culturen bijeen tijdens de eerste editie van het Multiculturele OldStars walking football-festival. Dat vindt plaats in het stadion van Cambuur Leeuwarden. Meer dan dertig teams met 55-plussers uit heel Nederland, waaronder Molukse, Surinaamse, Friese, Brabantse, Haagse, Turkse en Marokkaanse OldStars, spelen deze dag in toernooivorm tegen elkaar om OldStars walking football als spelvorm te vieren.

Leeuwarden is als Culturele Hoofdstad 2018 het podium voor dit bijzondere evenement. De hoofdstad van Friesland richt zich met dit thema en het festival op het verbinden van 55-plussers met diverse culturele achtergronden en de promotie van walking football.

Organisatie

Het Nationaal Ouderenfonds, Stichting Cambuur Verbindt, de KNVB, Sport Fryslân en Stichting Kulturele Haadstêd 2018 trekken voor dit evenement samen op. De organiserende partners verwachten ongeveer vierhonderd deelnemers tijdens het festival bijeen te brengen.

De landelijke katalysator van het OldStars walking football-programma, het Nationaal Ouderenfonds, wil met de ondersteunende landelijke partners, de KNVB, de Eredivisie, Menzis, Van Boxtel en Het Fonds Nuts Ohra (FNO) door middel van sport meer deelnemende culturen verbinden voor ontmoeting, beweging en gezelligheid.

OldStars walking football

OldStars walking football groeit als beweegvorm voor 55-plussers snel. Voor ouderen is het een laagdrempelige manier om in beweging te komen en gezond te worden en te blijven. In anderhalf jaar tijd is het project, uitgedrukt in aantal deelnemers en initiatieven, verdrievoudigd. De ongeveer 290 lopende OldStars-initiatieven worden voor een groot deel opgezet en uitgebreid door de doelgroep zelf. Walking football brengt ouderen niet alleen in beweging, het stimuleert ook de zelfredzaamheid en vergoot daarbij het sociale netwerk van de deelnemers.

Een deel van het succes van het programma is te danken aan de inzet van ambassadeurs en rolmodellen. Zo zijn de partners trots op het feit dat onder meer dat oud-professionele voetballers Nuelson Wau, Ugur Yildirim, Foeke Booy en Sonny Silooy een ambassadeursrol voor het landelijke programma en het evenement vervullen. Zij zijn op donderdag 27 september ook aanwezig om de beweegvorm te promoten.

Onderzoek

Uit onderzoek (https://www.volksgezondheidsmonitor.nl/upload/publicaties_pdf/169_100_De_gezondheid_van_oudere_migranten_in_de_vier_grote_steden_def-1.pdf) blijkt dat migrantenouderen meer aandacht dienen te krijgen om vereenzaming en gezondheidsklachten te voorkomen. Zij hebben meer chronische aandoeningen: acht op de tien 65-plussers hebben één of meer chronische aandoeningen; zes op de tien hebben tenminste twee chronische aandoeningen (multimorbiditeit).

Programma

Onderstaand vind u het volledige programma van het evenement:

08.00 uur          Vertrek van de bussen voor vervoer van de deelnemende teams door het land

11:00 uur          Ontvangst deelnemers in het stadion met koffie, welkom en introductie

11:45 uur          Gezamenlijke lunch

12:30 uur          Omkleden

12.45 uur          Ontvangst genodigden en pers

13:00 uur          Gezamenlijke warming-up in het stadion

13:15 uur          Aanvang van de OldStars-meeting met de onderlinge wedstrijden

16:15 uur          Einde van de OldStars-meeting

17:15 uur          Afsluiting en walking diner

18:00 uur          Vertrek van de bussen vanaf het Cambuurstadion

————————————————————————————————————————————–

Bron: ANP Perssupport